Fekete László Általános Iskola
Szenna
Fekete László Általános Iskola
Szenna
 Navigáció

 Eseménynaptár
<< 2020 >> << Április >>
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   


molplakat

Az idei tanévben is folytatódik a MOL Alapítvány által támogatott művészetterápiás program az iskolánkban.


Határtalanul Kárpátalján


Kattints a képre a galériában való megjelenítéshez!

TÁJÉKOZTATÓ

HATÁRTALANUL KÁRPÁTALJÁN


A szennai Fekete László Általános Iskola 25 diákja 3 kísérővel 5 napot töltött Kárpátalján a magyarság emlékei megismerésével. Szállásunk a nagydobronyi református árvaházban volt.

Első nap Szenna testvértelepülése, Tiszasalamon általános iskolásaival ismerkedtünk.

Másnap az Árpád- vonalat, a föld alatti bunkerrendszert tanulmányoztuk, a Vereckei- hágón magunk elé képzeltük, ahogy őseink bejönnek a Kárpát- medencébe. Szolyván a sztálini rendszer áldozatainak emlékparkjában szembesültünk a kárpátaljai magyarság tragédiájával, majd Beregváron a Schönborn kastélyt csodálhattuk meg. Este az árvaház lakóinak bemutatták diákjaink a saját készítésű kisfilmjüket Szennáról és az iskolánkról, majd művészeti iskolásaink citeráztak, furulyáztak, dudáltak, énekeltek és táncoltak. Az estet közös táncházzal zártuk mindenki nagy örömére.

Harmadik napon Mezőváriba utaztunk, ahol műsort adtunk a zászlóbontás ünnepén. (II. Rákóczi Ferenc által küldött zászlók egyikét ezen a településen bontották ki, s ezt követően kezdődött a Rákóczi- szabadságharc (1703)). A nap során Benén és Csetfalván is szembesültünk azzal, hogy az akkor békés Borzsa folyó milyen pusztításra képes, ha a Tisza megárad és visszafelé folyik. Csetfalván a fakazettás református templomot csodáltuk meg és vettük számba miben is különbözik a mi (szennai) templomunktól.
Tiszaújlakon a Turul-emlékművet néztük meg, Nagyszőlősön pedig Perényi Zsigmond, az 1848/49-es szabadságharc vértanújának kastélyát és annak parkját fedeztük fel.

Negyedik napon ismerkedtünk Ungvár és Munkács nevezetességeivel, kiemelt figyelmet fordítva a két várra, majd Kendereske felé vettük az irányt, ahol Feszty Árpád a Magyarok bejövetele c. körkép vázlatát készítette. Érdekes volt megfigyelni, hogy a körkép részletei valóban egyeztek a tájjal.

Utolsó nap mielőtt haza indultunk volna, Beregszászon tettünk egy rövid sétát.

Nagyon sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodva tértünk haza.

  2020©  Fekete László Általános Iskola és Óvoda - 7477 Szenna, Árpád u. 1.